marți, 9 decembrie 2008

Ati auzit de criza financiara?

(din punctul meu superficial de vedere)
Se pare ca metoda mea de totala dezinformare nu prea da roade. Ma ascund de televizor, nu citesc presa, iar pe partea de online prefer sa pierd timpul pe bloguri aberante de frumusete si umor decat pe blogurile celor ce se dau atotinformati.
Lumea tipa sus si tare ca e criza financiara. N-ar trebui sa vorbesc despre subiecte total pe dinafara ariei mele de cunostinte nu?
Eh, nu-mi place nici sa fac/spun ce trebuie, pentru ca asta inseamna ca ma supun anumitor reguli sociale.
Am retinut urmatoarele: e criza, oamenii sunt concediati, piata valutara/monetara a luat-o razna, bursele au sarit in aer, piata imobiliara e in mare cadere, se inchid fabrici de masini, mari companii internationale in prag de faliment.
Ce pot sa spun in situatia de fata? Vine sfarsitul lumii? Sau: get the fuck outta here!?
Nu cred in criza! Nici in finante.
Oameni concediati? Cand n-au fost? Ca nu s-a facut focus pe situatia anagajatilor versus somerilor niciodata e altceva. Ca patronii prefera sa-si justifice libidiniosenia cu criza financiara? Ca n-o sa avem prime de sarbatori din cauza "crizei"? Pffff...povesti!
Piata valutara/monetara. Din nou, am retineri sa ma exprim...Imi vine sa rad in hohote! Stiti ce zic? Sa dea domle' drumu la fabricile de bani. Puneti nenica masinile si tiparnitele de print in functiune. Nu sunt bani destui?Faceti altii! Sau..legalizati prostitutia si traficul de droguri. Asta le rezolva pe toate!
La partea cu burse/banci, chiar nu ma bag. E un domeniu despre care chiar n-am nici cea mai vaga idee de aberatie. As vrea sa aberez pe langa acest subiect, dar chiar am retineri.
Piata imobliara! Oh, da! Am orgasm! Ma tin de nas si de gura acum, sunt o doamna, n-as vrea sa le urez apartamente la sfert de pret si chirii indopate in dos! Cat credeati ca o sa cresteti preturile? Sa va fie de bine fratilor! Sa va dati cu capul de bordura! Sa nu cumpere nimeni, sa inchirieze tot mai putini!
Fabricile de masini? Asta inseamna ca planeta se ecologizeaza! Eu in locul celor care construiesc biciclete as aprinde lumanari la biserica!
Companii internationale in prag de faliment? Oh well...shit happends! Ne focusam pe someri? Sau dam restart firmelor de apartament?
Am tratat superficial acest subiect? Stiu!
Oameni buni, mi se rupe sufletul sa vad cate un antreprenor cu credinta-n mass-media care isi teme afacerea. Clientii nu mai merg in vacante, contractele scad, populatia negociaza la sange, toti tin galbenii sub saltea.
Pana si curvele investesc in aur, certificate de trezorerie, banci, de frica crizei... chipurile. Daca am avea totusi curve atat de destepte n-am mai fi un popor atat de indobitocit...
Sa inteleg asadar ca aglomeratia asta panicata se cheama criza financiara? Ca stam cu banii la saltea si plangem ca nu ne mai putem lua masini de lux?
Ca ne plangem in pumnii incatusati de ceasuri de aur colapsul burselor? Ca marile corporatii constipate incep sa grohaie de spaima? Ca se va micsora comisionul de zeci de mii de euroi la case si proprietati?
Nu-s deloc afectata de criza. Bancile la care am rate n-or sa-mi mareasca dobanda ca am contracte destepte! Daca dau faliment cu atat mai bine, scap de-o cocoasa.
Chiria mi-e in valuta, dar ii fac fata, nu e un stres! Daca e sa-mi cumpar casa, o sa profit chiar de toata tevatura din imobiliare.
Masinile nu-mi plac!Cu cat mai putine, cu atat mai liber pe strazile arhi-imputite si poluate! O sa se scumpeasca benzina si motorina? Mergem pe ulei de la macdonalds...
Probabil ca percep eu agonia mondiala ca o floare la ureche... posibil ca-mi pasa de stratul de ozon, de animalele chinuite, de copii orfani, de holera si alte maladii...

Dar nici intr-un caz de finante!


Make love, not war :))

14 comentarii:

Anonim spunea...

Sweet child ...
Ori spui fuck it, nu-mi pasa, oricum o sa ma descurc ca noi ne-am nascut si-am trait intr-o continua criza
Ori spui la noi nu prea se simte, dar e pe vine, si in tot cazul cu cat te duci mai la vest cu-atat e mai naspa, chiar daca nu chiar la nivelul la care se face tam-tam in mass media.
Dar nu-i wise sa zici in aceeasi "propozitie" si ca nu exista si ca nu-ti pasa de ea.
Am vorbit.
btw --> fuck it; mai uita-te o data la Fight Club just for fun

aka_exitus

Sabbra spunea...

Bine facusi ca vorbishi, o zici bine si cu intelepciune de fieare data :)
Daaarrrr...n-am zis ca nu exista criza, ci doar am tratat superficial subiectul, si m-am contrazis de cate trei ori in fraza-mi dupa bunul obicei :)
Cat despre fight club, yeah...never enough :)
numa' de bine!

Anonim spunea...

in privinta asta de contrazic, cu parare de rau dar iti vorbesc din proprie experienta de "patroanca" :)
Criza chiar ne afecteaza pe toti,chiar daca unii spun ca nu se simte nimic in cazul lor. Nu va afecta companiile mari, asa cum spui..din contra afectati sunt cei mici, microintreprinderile si chiar IMM. astea vor cadea in primul rand. vor da falimet sau vor fi inghitite de cei mai mari. Cine face acum tranzactii e cel mai castigat, ai lichiditati, cumperi pe nimic si peste 2-3 ani cand dupa umila mea parere vom depasi momentul acestei crize..atunci se vor vedea redresari in economie...
Din pacate nu constientizam ca se vor petrece schimbari majore pe plan mondial si asta ar fi trebuit sa se intample de acum cativa ani de cand se stia ca piata imoboliara si nu numai la americane e in cadere libera.
Doh...cat am scris ...

Anonim spunea...

Bre ... in primul rand nu aduna mere cu pere ca la final sa rezulte magari. Ce vreau sa zic ? Criza financiara n'are absolut nici o treaba cu stratul de ozon la care tii. Apoi daca vrei sa vorbim de poluare ... nu doar combustibilii sunt factorii principali pentru ceea ce numim noi poluare. Din acelasi ciclu ... hai sa includem si fabricile de bere si sucuri carbogazoase. Cred ca intelegi unde bat. ;)

" Ca patronii prefera sa-si justifice libidiniosenia cu criza financiara? Ca n-o sa avem prime de sarbatori din cauza "crizei"? "

He he ... in calitate de manager financiar iti spun ca situatia sta FIX asa : NU SUNT BANI !!! Degeaba stau eu cu fundu'mi pe un maldar de facturi de incasat daca nu si incasez. De unde rezulta asa : nu incasez -> nu platesc furnizori -> nu pot sa achizitionez materie prima -> nu pot produce -> nu am ce vinde -> vin cu bani de acasa -> sustin firma o perioada -> asigur inca o perioada salariile ... si apoi ajung intr'un imens blocaj. Si ce fac ? Pastrez un minim de personal necesar, restul in concediu fara plata si cei care am ramas ... well, ne dam de ceasul mortii ca sa nu intram in faliment. ( did i mention ... ca p'aia care i'am trimis in concediu ii platesc din propriul buzunar ca sa nu'mi pierd oamenii ? ;) )

Asa ca situatia nu este deloc roz. Aaaaa ca eu personal ma bucur ca si'o fura un Tariceanu sau Dacia ... asta'i alta mancare de peste. :D

Sabbra spunea...

Cand aberez pe o tema si fac misto de ea, ma astept ca voi (oameni responsabili si in tema) sa veniti si sa-mi dati peste ochi cu argumente logice, pe care nu le contrazic :)
eu enuntam cum VAD EU situatiunea :)
in alta ordine de ei, dragii babei, DE CE nu sunt bani? unde-s banii? cum de pana acum au fost, si acum nu mai sunt?
evident ca situatia nu-i roz, dar putem s-o tratam noi cu roz :)

Anonim spunea...

Problema e complexa cu multe interese la nivel national si mondial, iar un raspuns clar si adevarat totodata este ... imposibil de dat.

Sabbra spunea...

m-ai spart!
te votez!

Anonim spunea...

:)) Ca si la textul despre campania electorala, viziunea ta, ma amuza cat de in serios te iau oamenii. Mai in serios decat te iei chiar tu :D Eu

Sabbra spunea...

daca pe Bush l-au luat in serios, pe mine de ce nu m-ar lua?
vorba aia: "oricine ar putea sa candideze la presedentie" chiar si eu!
:)

Anonim spunea...

"DE CE nu sunt bani? unde-s banii?"
- credeam ca ai o logica mai beton de atat.. la intrebarea asta poate raspunde si un copil de clasa a 4-a.
pai ia sa vedem: bancile au dat CREDITE. nu conteaza, la firme, la populatie, au plecat bani. care bani ar trebui primiti inapoi in aceeasi masura cu care sunt apoi acordati din nou ca si credit de catre banci (ca un principiu sanatos al economiei zice ca banii trebuie sa ruleze). Anyway, unii au luat banii si i-au aruncat intr-o groapa de gunoi, metaforic vorbind. Si de aici incepe lantul pe care ti l-a explicat mai adineauri Crisu: "degeaba stau eu cu fundu'mi pe un maldar de facturi de incasat daca nu si incasez. De unde rezulta asa : nu incasez -> nu platesc furnizori -> ... "
btw: faptul ca nu iti pasa de aceasta criza financiara nu inseamna ca ea nu exista. si daca nu iti pasa precum afirmi, la ce bun sa irosesti spatiu de blog pe un articol dedicat ei?

Sabbra spunea...

:) ultimul anonim - sunt total dezinformata! si din acest motiv tratez in zeflemea subiectul!
vreau explicatii ca ale celor ce-au scris aici...
si ma bucur ca le am! cu toate acestea raman la parerea mea: criza e umflata cu pompa!
prea mediatizata!

Anonim spunea...

nu s-ar deduce asta din cele scrise de tine: " Nu cred in criza! Nici in finante. Oameni concediati? Cand n-au fost?" mi se pare mie sau cele de mai sus reprezinta pozitia ta vis-a-vis de acest subiect? ;) superficiala, as adauga.

Sabbra spunea...

ultimul anonim : "Ati auzit de criza financiara?
(din punctul meu superficial de vedere)" ti-am citat titlul si primul rand scris!
DA! E un punct de vedere superficial!
FAC MISTO DE o situatie de rahat!
Care e de rahat, dar NU atat de imputita pe cat spun astia de la tv!
Pana la urma aceleasi mizerii s-au intamplat si in trecut, poate nu toate deodata, poate nu la amploarea asta, DAR s-au intamplat, si n-au fost mediatizate in halul acesta...
Pana la urma parerea mea, umila mea parere, nu schimba nimic.
Sa ma apuc sa plang pe la colturi? Asta m-ar face sa traiesc mai bine?
Da, sunt un copchil incapatzanat!

Anonim spunea...

Bre ... voi doi si anonimul si tu Sabbro ... io cred ca mai conteaza si domeniul in care activezi tu ca angajat.

De ce ? Pen'ca intr'o criza financiara primele domenii trosnite sunt : constructiile, auto, banci. Corect ? Corect !

Eeee ia sa ai tu o fabrica de paine in Popesti sa vezi cum te doare in umbra talpii de criza. De ce ? Atata timp cat omul tre' sa manance va cumpara, iar ala vnzatorul va avea cash-flow-ul asigurat. Lui ii vin in permanenta bani.

( exemplul dat mai sus este cat se poate de real )

De incheiere : tu chiar crezi ca oamenii au crezut in Bush ? :)) Pai acolo americanul de rand ca mine si ca tine nu voteaza presedintele, ci voteaza un ELECTORAT care sa voteze in numele lui.
Asa'i ca ne schimbam putin optica despre State si despre asa-zisa lor democratie ? Asa'i !

( ioi ce vorbareata am fo' azi. uneori sufar de socializare online. promit sa nu se mai repete :)) )