luni, 4 mai 2015

Vrei sau îți place?

După cum știți (sau nu), în ultima vreme inhalez tot felul de carți cu și despre mintea umană.
N-o fac ca să devin mai deșteaptă (ok, poate și de asta) ci mai mult din dorința de-a mă înțelege eu pe mine.
Pentru că sunt un animăluț dificil și neliniștit, greu de mulțumit, mai întâi trebuie să-mi aplic pe mine arta dresajului.
Psihologic vorbind, nu am să reușesc niciodată să mă auto-analizez, însă, dacă-mi înțeleg mai bine gândurile, fac pace cu mine (și cu ceilalți mai devreme).
Ok, nu vorbim azi despre mine și cărțile mele.

Vorbim azi despre diferența dintre a vrea și a-ți plăcea.
Un nene celebru și cu un premiu Nobel la activ susține (argumentat chiar) că...deseori în căpșorul nostru se produce o confuzie.
Anume: când nu găsim un răspuns la o întrebare importantă (oricare ar fi ea) fabricăm un răspuns pentru o întrebare similară. Atât de similară încât ne auto-păcălim.
De exemplu: Cristina mănâncă înghețată. Și e leșinată după gelato italienesc.
Așa că...deseori când ai să o vezi lipăind tandru un cornet, ai s-o auzi spunând: “vreau să mă mut în Italia și să mănânc înghețată pentru tot restul vieții mele”.
Dacă m-ai întreba : VREI să te muți în Italia? (presupunând, de dragul exercițiului că e o întrebare importantă) eu probabil m-aș gândi ”păăăi…îmi place gelato, deci îmi place Italia, deci…da
Ai văzut ce-am făcut? Am răspuns asociind Italia cu plăcerea mea de ciocolată.

Gândește-te, de câte ori te-ai întrebat ” îl/o iubești?” (îți dau exemplul acesta pentru că sentimentele sunt adesea cele mai dese motive de confuzie) și ai răspuns cu ”păi e așa frumos/frumoasă, cum să nu îl/o iubesc?”.
Saaaau, poate te-ai întrebat cât ai să mai reziști la locul de muncă și…(tot tu) ți-ai răspuns ”păi n-ai cum să supraviețuiești fără bani”.
Adevărat. Daaaar…nu era răspunsul la întrebarea TA! 
E o diferența între vrei și îți place.
Îți place vremea caldă (și mie), îți place înghețata, îți place părul rebel și zgomotul de valuri.
DAR ai vrea să îți fie cald, să mănânci înghețată zilnic, să ți se năclăiască părul de transpirație și să-ți șuiere apa-n urechi zi după zi, după zi, după zi?
Eu nu :) mie-mi place și cerul gri și vremea umedă de stat în pat.
Încă nu am decis dacă VREAU să mă mut în Irlanda (relaxează-te).
Cred că e timpul să (încerci măcar) să fii sincer cu tine.

nu alergi după himere totuși.
Atunci când spui ce vrei sau ce îți place bazează-te pe ceea ce AI în prezent, nu pe ceea ce ai putea avea. E frumos să avem planuri mărețe…însă nu te ajută să iei decizii realiste.

Deci, vrei sau îți place?

4 comentarii:

StradaSforii spunea...

Cu riscul de a fluiera in biserica cuiva - intre 'a place' si 'a vrea' ce sau cine exista prin preajma unei inghetzate si al unei tzari noi... pare conta la fel de mult. Plus ca omul isi mai schimba ideile sau trece de la a vrea la a place si de la a place la a nu vrea... cazul meu des si repetat.

Deci daca tot este sa fim realisti dupa cum ceri atunci poate intrebarile 'realiste' nu vizeaza inghetzate si nici tzari umede, ci: vrei sa traiesti cu el/ea sau iti place sa traiesti cu el/ea... si reversul, vrei sa traiesti singur(a) sau iti place sa traiesti singur(a)... vrutul pare mai usor decat placutul in final!

In cazul meu uitandu-ma la optiunile ce le-ai descris... Irlanda este un loc prea habotnic (catolic/fotbal) cu orase mai urate ca-n Romania unde lumea este inca mai deschisa la cap - deci nu-mi place si nici n-o vreau mai mult de o vacantza. Inghetzata o fi italiana si in Bucuresti dar nu e aceasi inghetzata din Florentza de pe Ponte Vechio... deci imi place dar n-o vreau in B sau in Bv.

Iar de umiditate, gri si stat in pat fara sa fac prea des ce-mi place si vreau? de la a-mi place am trecut la a nu mai vrea, doar asta e Londra... Deci vreau si mi-ar place oricand caldura, soarele sa-mi arda pielea, barba mai incalcita si uscata de sarea marii si valurile sa le aud zilnic in singuratate cum stiu ca... de placut nimanui nu-i place viatza in doi, dar putem oare sa nu o vrem??

Si mai realist spus, in final, nimeni nu place pe nimeni, dar toti vrem pe cineva - un moment cel putin!

Sabbra spunea...

:) Radu, ai concentrat prea mult ideea mea pe o idee emotionalo-sentimentalo-de cuplu :)
Ceea ce nu e cazul. Nu vroiam nici sa iau decizii despre mutatul din tara, nici despre viata in doi.
Vroiam pur si simplu sa semnalez ca este o diferenta intre ceva ce iti place si ceva ce vrei cu adevarat.
in rest...voie buna, sanatate :)

StradaSforii spunea...

Bine Chris :), atunci te-am inteles gresit... dinou :) desi de multe ori mi-ar place sa (te) inteleg mai usor de pe unde iti culegi gandurile.. sa fie pe la gym atunci cand faci un 'stretch' sexos sau poate pisoiul ti le inspira din priviri, sau poate este deajuns sa te uiti in oglinda si sa ai o pereche de pantofi noi!? :) Desi daca eu as vedea ce vezi tu, probabil as gandi: inima cui o clac pe ziua de azi sa-mi stie de frica; sau daca voie buna as avea, m-as intreba sincer cu cine vreau sa fiu 'generoasa'? - deci nu prea m-as baga lesne in filosofie si paradigme! :) deh minte de barbat superficialitate de barbat :)

oricum versiunea capitalista sau consumerista a idei tale - si tipic englezeasca, ar zice ca: nu conteaza daca-ti place sau daca vrei ceva cu adevarat, conteaza daca ti-l poti permite!... dupa aia vezi tu care e!... si culmea este ca si functioneaza! :)

Sabbra spunea...

Radu...sala e un lux in ultima perioada...Am fost prinsa si iar prinsa si n-am ajuns mai des de 2 ori pe saptamana...hai 3.
Dar ajuta :)
nu culeg idei de acolo, le culeg din experiente, din ce(mai) citesc prin cartile mele, ce mai vorbesc cu oamenii, etc.
On the other hand...nu doresc sa calc inima nimanui pentru ca stiu (la randul meu) cum e sa ai inimioara sifonata si n-as face asta (constient) cuiva.
Generoasa...hmmm...sunt, daca imi permite situatia :)

cat despre versiunea (cinica) englezeasca...un sambure de adevar exista si acolo :)
daaar...daca ne dorim cu adevarat ceva, "se aliniaza planetele" si tot se intampla :) cred eu :)