sâmbătă, 13 septembrie 2008

"Indragostita de un masai"

Incercati sa va stapaniti hohotele de ras. Poate ca exista unii care chiar si dupa titlu au nelamuriri: NU , nu e vorba de mine! E titlul unei carti pe care am citit-o relativ de curand, acum sunt la jumatatea volumului 2 "Adio Africa" ma chinui sa citesc cat mai multe pagini pentru ca vreau sa-i fac o analiza cat mai in cunostinta de cauza. Dupa primul volum exista daca nu ma insel si o ecranizare. Cartea fiind bestseller in peste 23 de tari.
Daca ajungem sa ne displaca bestseller-urile inseamna ca suntem inculti? Ipocriti?
N-ar fi frumos din partea mea sa va povestesc cartea, si nici sa-i fac critica literara avand in vedere ca nu am nici o autoritate, insa cum nu tin niciodata cont de "ce se face" si "ce nu se face" am sa incerc sa va starnesc curiozitatea cu o singura conditie: daca ajungeti sa achizitionati aceasta carte trebuie sa va promiteti personal ca o finalizati.
Povestea e una ciudata - interesanta. O tanara elvetianca ajunge in concediu tocmai in Kenya, se amorezeaza de un bastinas si decide sa ramana acolo. Asta ca un short version. Long version-ul are peste 300 de pagini compuse din propozitii scurte, simple, la obiect, uneori contradictorii.
Stau si ma gandesc: un scriitor bun e acela care poate mima prostia? sau acela care poate face un bestseller din orice? sau acela care are povestea cea mai interesanta?viata cea mai ciudata?
CE inseamna un scriitor bun? Facem abstractie de categoria carti/jurnale?
Imi aduc aminte de "Ultimii cinci ani" lucrarea mea care sta pe memorystick de o luna de zile cu doar 20 de pagini scrise. Cin naiba o sa ma citeasca? Cui ii pasa ce am facut eu in ultimii 5 ani? Posibil ca tot acelor oameni carora le-au pasat ce-a facut Corinne in ultimii patru ani in Kenya?
E drept n-am fost in Africa, dar nici Romania nu-i departe de o jungla. Elvetia via Africa in competitie cu Baia Mare vs Bucuresti? Si peste alti patru ani vreo pitipoanca blonda o sa ma critice pe blogu-i de june?
M-am straduit sa citesc cartea, m-am staduit sa-mi placa, m-am straduit sa o inteleg. Am citit-o, am perceput-o, dar zau daca am putut sa o inteleg. Doua dileme: e poveste reala? (asa se lauda autoarea insa mie tare greu imi e sa cred) ; a doua dilema deriva din prima in alte doua directii ; daca e poveste reala - HOW stupid can you be? daca nu e poveste reala: ESTI BUNA A NAIBII!!!
Am mari dubii ca persoanjul principal al cartii, tanara Corinne ar fi in deplinatatea facultatilor mentale. No sa propovaduiesc mult pe acest subiect pentru ca dragostea e oarba si daca ar fi sa vorbim despre prostie/amor, subsemnata ar bate toate recordurile fara drept la replica sau critica...INSA permiteti-mi sa cred (sa sper) ca in ciuda tinerei mele varste si justificata prostie, macar am avut parte de o asa-zisa pasiune in povestile mele amoroase, pe cand autoarea sacrifica TOT pentru nimic. Si daca ar trebui sa definesc TOT as spune inca o data tot, si daca ar trebui sa definesc "nimic" as spune tribul in care s-a mutat, intr-o coliba integrala din balega.
A renuntat la viata ei din civilizatie pentru a deveni nevasta unui primitiv. Ca si cum eu, m-as marita cu un cimpazeu. Maine! Inteleg ca m-as putea indragosti de unul (God knows I did it before) dar cu siguranta n-as putea sa-mi cultiv blana pe corp pentru a deveni una din "gasca".
Volumul intai este o descriere detaliata a fiecarei zile timp de patru ani, in general masochism si stupiditate...Pe cand volumul doi critica volumul unu, comparativ. Aici m-a pierdut ; in prima carte imi descri cu pacea-n suflet cum te umpli de malarie si paduchi, iar in a doua carte iti plangi de mila....
Si tot acest amalgam de propozitii scurte, simple, contradictorii au fost compilate si a iesit un bestseller....mondial!
Si eu l-am citit stupefiata!
Asa ca m-am decis: n-am nici o sansa sa egalez aceasta poveste reala ori ba! Compilatia mea de bloguri sau finalul lui "Ultimii cinci ani" s-ar putea sa devina floare la ureche pe langa noutatile din rafturile librariilor ("jurnalul intim al unei adolescente de 16 ani").
Astept pareri pro sau contra...numai in cunostinta de cauza/trib/tara/carte.

6 comentarii:

Veronica spunea...

ecranizarea asta a fost difuzata si in Romania la un mom dat - tin minte ca am vazut filmul in reprize.. o aberatie totala mi s-a parut si nu imi amintesc sfarsitul, dar mai tin minte ca mamei mele i-a placut... deci se pare ca are target-uri de populatie unde prinde, probabil asta justifica de ce cartea a ajuns best-seller.

Anonim spunea...

Exista filmul: http://www.imdb.com/media/rm4001469952/tt0436889
Probabil a prins tocmai pentru ca este atipic, contradictoriu, indignant etc. Un fel de "dragostea nu are limite" peste limita. Ce nu inteleg eu este masochismul tau de a trece la volumul doi. Imi amintesti de sora mea dupa ce si-a facut primul tatoo, pe care mi l-a descris socant de dur, inloc sa fuga cu banii de tatoo in mana uitand sa plateasca, si-a mai facut unu pentru ca era gratis :))).
Scuza ta care e ?!

LiaLia spunea...

Eu nu am mai avut nervi si pentru volumul doi, dar am aplaudat ruptura ei. Asta ca sa raman blocata cand am aflat acum cateva zile ca ar fi si volumul 3! Revedere in Barsaloi! :D Deci, dupa ce le-a trait si le-a detestat, se apuca si de rememorat ce-a trait si detestat! Una peste alta, mie stilul ne-poetic, de "om obisnuit' mi-a placut, dar m-a obosit peste masura ritmul asta de veshnic ups and downs.
Pt. anonim: sora ta a dat de un salon si o mana proasta de a durut-o asa de tare :)

Anonim spunea...

pt lialia: poate ca nu insa sora mea exagereaza intotdeauna, si tocmai faptul ca a mai stat la un tatoo subliniaza exagerarea descrierii. Ideea insa era alta, una legata de masochism fie el de natura fizica sau psihica. Le detest pe ambele ;)

LiaLia spunea...

@anonim: era o glumitza, ca de la o purtatoare de tatuaje pe care nu a durut-o cand si le-a facut :) Da, de acord cu tine. daca la masochismul fizic nu comentez prea tare, deh, fiecare cu placerile lui, la ala psihic si psihologic e buba mare. Daca trece Cristina si la volumul 3, atunci putem sa o internam direct :)))

Sabbra spunea...

Eu am avut nervi ptr vol 1 si vol 2... de ce?ptr ca am promis ca le citesc...nah...si-s om de cuvant!
si da...sunt masochista...
dar de volumul 3 n-am mai avut nici timp nici chef, nici nervi nici masochism...deci relaxxx everyone...nu ajung la 9.
decat la 9...orgasme!