luni, 9 martie 2015

Cu şi despre timp

Acum puţin timp eram uşor dezamăgită de...mine. De ce?
Aveam senzaţia că puteam să fac mai multe cu viaţa mea, că m-am concentrat prea mult pe experienţe emoţionale, că am trăit instinctiv, că am supravieţuit în loc să trăiesc.
E drept, oricând e loc de mai bine, cam asta e mentalitatea mea.
Eu n-am fost niciodată ghidată de ţeluri mari, să termin 5 facultăţi, să fac super carieră sau să devin un personaj celebru.
Eu am fost (şi poate pe alocuri mai sunt încă) un suflet rebel şi hipiot în căutarea fericirii.
Mi-au plăcut oamenii deşi deseori m-au dezamăgit, deşi de cele mai multe ori le-am acordat toate şansele din lume şi tot nu le-a fost de ajuns.
Am fost un om mânat de teama de eşec şi condus de orgoliu.
Am căutat să trăiesc, să simt viaţa, să mă bat cu ea şi să fac totul pentru că eu să am dreptate şi "eu vreau-ul" să fie mereu palpabil.
Poate de asta nu mi-am dorit lucruri măreţe, pentru că n-am vrut să fiu dezamăgită atunci când nu se întâmplau.
Întotdeauna mi-am analizat posibilităţile şi şansele până la atom. Şi am vrut mereu să fie bull's eye. Şi...a cam fost. Dar niciodată n-am stagnat.
Am fost un burete faţă vis a vis de oamenii de la care am simţit că pot să învăţ ceva. I-am stors de vlagă şi le-am simţit trăirile pentru a şti cum să trăiesc eu mai bine. Poate a fost egoism, habar n-am şi nici nu e relevant.
Deci, experienţe am avut. Viaţă interesantă, cu bune şi rele şi trăit la extreme, iar am avut. Am fost şi copil nerăbdător şi femeie fatală şi pradă a depresiei şi întruchiparea euforiei. Aşa mi-a plăcut şi aşa încă îmi place: să îmi simt fiecare emoţie nociv de vie.
Şi am fost mereu un om iraţional de îndrăgostit. Dacă simţeam că pot exploata acest sentiment, nu mă dădeam în spate de la nimic. Aşa că...dragostea mea a fost mereu cu năbădăi :) că-n filme, că într-o gazeta de can-can. Când zburau farfurii prin casă că-n familiile mafiote, când scriam poezii şi făceam meditaţii buddhiste.
Am ars şi etape. N-aveam cum altfel.
Am gustat şi nebunia dar întotdeauna am încercat să nu cad pradă situaţiilor ridicole.
Şi dacă aş încerca, n-aş reuşi să-mi analizez obiectiv viaţa.
Mă simt că un actor. Visez oscarul cu fiecare trăire. Sunt scenarist, regizor şi critic în aceaşi timp.
E normal, poate toţi avem aceleaşi trăiri.
Doar că...timpul e cel mai bun dresor pe care l-am întâlnit vreodată. Pur şi simplu nu-ţi lasă "frâu liber" pentru niciun giumbuşluc.
Timpului trebuie să i te supui. Necondiţionat şi ne-negociabil.
Şi, vorba americanului: timming is a bitch. Sau, vorba romanului: toate la timpul lor.
Aşa că...dacă există lucruri care mi-au scăpat sau dacă există trăiri pe care le-am petrecut în contratimp...nu-mi rămâne altceva de făcut decât să mă acomodez cu ideea.
Nu pot să dau timpul înapoi şi nici să mă raportez la trecut. Nu pot nici să ghicesc viitorul şi nici să stau precum Cătălina aşteptând Luceafărul.
Pot să trăiesc clipa, dar...asta am tot făcut. Pot să las la voia întâmplării dar...asta înseamnă să nu mai deţin controlul şi să devină totul o loterie.
Sau, pot să mă folosesc de toate lecţiile învăţate până acum, de toate experienţele avute şi de toată înţelepciunea ce se presupune că am dobândit-o de-a lungul timpului (dresorul, chiar el) şi să-mi permit să trăiesc, nu să supravieţuiesc. Să valorific clipa, nu s-o las să mă surprindă. Să învăţ să fiu dresată de timp, fără să mă simt prizonieră lui. Să construiesc ceva ce timpul n-ar putea să-mi ia, din contra, ar putea doar să-mi dea.

Cred că aşa am să fac :)

Un comentariu:

StradaSforii spunea...


Nu cred ca poti vorbi de timpul tau fara sa te raportezi la spatiu; in ce spatii existi sau supravietuiesti daca nu chiar traiesti. Poate cu atat mai mult cu cat 'mecanica' ta sufletesca sugereaza ca-ti place sa calatoresti si la viteza luminii... deci timpul si spatiul tau nu sunt chiar 'in synch' cu a celor din jur, desi incerci sa te pui de acord.

Poate trebuie sa te intrebi daca esti in locul potrivit? Chiar daca la un moment dat poti fi mai mult sau mai putin inteleapta sa existi cu timpul de partea ta si nu in 'contratimp' cu ce este in jur.

Ni se spune ca oricand este timp sa traiesti si sa fii fericit - - din pacate nu exista chiar spatiu pentru asa ceva, sau spatiul este o problema. Stim poate sa ne dam timp cu oarecare indulgentza ... dar sa ne daruim spatiu?, un spatiu care sa conteze mai mult de o vacantza sau o zi este foarte greu… Dar poate si atat conteaza!

Cred sincer ca spatiul si povara spatiilor pe care le ducem in trup filtrate prin minte si suflet, sunt cele care ne imbatrinesc mai mult decat timpul - nefiind de multe ori spatii in care am trait ceva mai mult decit o rutina zilnica care nu are prea multa noima in raport cu ce dorim. Poate de aceea timpul este cel care pare pierdut!.. si suntem etern in cautarea sa zadarnica in timp ce refuzam sa gasim sau sa ne daruim spatii in care sa putem exista!

Home, is where I want to be (vorba celor din TakingHeads) dar timpul trece si acel 'home' e tot mai putin de gasit in viatza multora… desi timp aparent mai este! Dar oare conteaza?

r