miercuri, 30 iunie 2010

De ce nu interactionez?

De fiecare data se intampla ceva care sa-mi rapeasca avantul, sa-mi pleosteasca cheful sa imi redea aerul trist ca suntem atat de departe de schimbare incat am uitat notiunea cuvantului.
De o buna perioada am incetat sa fiu bataioasa in interactionarea cu cei din jur. Nu stiu daca cedez, daca acesta-i modul meu de a capitula insa prefer sa ma abtin si sa ma feresc decat sa ma enervez sau sa ma tratez.
Am renutat sa mai beau cafea - oricum nu gaseam decat rar cafea buuna (cum imi placea mie) , sau plateam inuman de mult pentru ea. Imi beau ceaiul de diminieata acasa pentru ca m-am saturat sa spun fetei de la chiosc (nu spun care) ca vreau miere si ea sa-mi puna zahar...
In pauza de pranz prefer sa-mi iau de la supermarket ingredientele si sa-mi prepar o salata, sau orice altceva pentru ca la carciumile din jur nu prea au meniuri vegetariene (am uitat sa va spun :P ) si pentru ca m-am saturat sa fiu servita prost dar bacsisul sa fie obligatoriu...
Incetul cu incetul ma sustrag ritmului alert si incerc sa-mi inlocuiesc tot ceea ce se poate inlocui din necesarul de interaciune cu ... restul.
Despre altceva vroiam sa va spun :
Aseara dupa job trebuia musai sa ajung in cealalta parte de oras asa ca eram nevoita sa folosesc transportul in comun (merg cat pot de mult pe jos doar pentru a evita ratb-ul).
In fata garii de nord in statie cu banii atent pregatiti (3 de 50 de bani) ii cer politicoasa doamnei un bilet.
"2 lei saizeci!"
"poftim?s-au scumpit biletele?"
"nu, tre' sa luati doua calatorii!"
"dar eu vreau doar una"
"n-am bilete de una" imi spunea tanti de la ghiseu deja enervata de reactia mea.
"cum adica nu aveti bilete?" mie nu-mi venea sa cred.
"uite N-AM!vrei doua calatorii bine, nu vrei asta e!"
Incercam din rasputeri sa-mi reprim orice pornire. Ma gandeam ca probabil sunt a 1000-a persoana care o chestioneaza, ca probabil si-a pierdut rabdarea, imi spuneam orice m-ar fi impiedicat sa imi pierd eu rabdarea. Pentru ca o amarata de casiera de la RATB chiar nu merita sa-mi pierd rabdarea.
I-am spus ca voi cumpara doua calatorii, i-am intins banii, mi-a suierat printre dinti ca trebuie sa-i dau marunt si cand i-am spus ca nu am (recunosc, aveam) mi-a trantit restul si biletul pe tejghea. Unele monede s-au rostogolit pe jos...
Mi-am luat biletul, monedele de pe jos, am multumit, am notat numarul de la sesizari, m-am uitat la ecusonul cu numele ei si-am decis sa dau un telefon.
Doamna de la telefon, mult mai politicoasa decat colega ei (probabil statea intr-un birou, nu in buricul garii de nord unde aerul miroase a iad) , mi-a spus ca e normala situatia deoarece tocmai se pregatesc sa scoata din circulatie bilete de o singura calatorie si sa introduca cartelele plastifiate.
"Daca biletele de la ghisee sunt finalizate, calatorii sunt nevoiti sa-si achizitioneze bilete cu doua calatorii, sau sa isi incarce cartelele cu o singura calatorie (trebuie totusi sa achite taxa cartelei - adica un leu saizeci) insa nu avem cum sa suplimentam ghiseele cu bilete de o singura calatorie."
Am inteles. E drept, mi s-a vorbit frumos, politicos si intotdeauna inteleg cand mi se vorbeste pe aceasta limba.
Ma gandeam doar...ce se intampla daca o persoana in varsta si fara bani doreste un "one-way-ticket"?

6 comentarii:

Anonim spunea...

Buna,
Ai tot dreptul sa te enervezi din cauza atitudinii doamnei de la ghiseu, mi se intampla si mie sa primesc astfel de raspunsuri, ca n-au ce imi trebuie mie (desi ar trebui sa aibe), ca n-au rest, etc. Cu toate astea etichetarea de "amarata de casiera de la RATB" nu-ti face cinste. Oamenii nu pot fi evaluati dupa o interactionare fugara cu ei.

Sabbra spunea...

crede-ma ca nu am catalogat-o in sensul negativ.
"amarata" in sensul de compasiune, de mila pentru munca ei zilnica care o sileste sa ramana in aceeasi postura reticenta si inumana...

Anonim spunea...

Ma bucur atunci. Probabil pentru ele este greu sa munceasca pentru bani putini si in conditii proaste, avand uneori de a face cu tot soiul de oameni. Si mai este ceva, uneori oamenii pe care ii compatimim (desi clar si eu fac asta uneori) pot fi mai fericiti decat credem noi :)

gigix spunea...

terapia asta aici chiar functioneaza?

Sabbra spunea...

La ce te referi enigmaticule Gigix?
:P

Leo spunea...

Exista o solutie, pe care am vazut-o in Londra: cartele returnabile. Ai nevoie de o calatorie, cumperi cartela, o incarci cu o calatorie, cand ai terminat dai cartela inapoi la orice ghiseu si iti iei banii inapoi pe ea. Probabil trebuie doar sa le dea cineva ideea.