vineri, 30 aprilie 2010

DE CE sa ucizi animale nevinovate?

...domnule prefect al capitalei Mihai Cristian Atănăsoaei?

Pana in momentul de fata autoritatile au privit de sus initiativele ONG-urilor de-a steriliza animalele fara stapan.
Adaposturile de animale apartin majoritatea tot ONG-urilor si voluntarilor iubitori de animale desi cu siguranta exista un buget dat de UE pentru astfel adaposturi.
In ultimii ani problema animalelor fara stapan care bantuie pe strazile capitalei (si nu numai) a devenit una tot mai dureroasa.
Pe de-o parte exista iubitorii de animale (CARE iau atitudine) si la celalalt capat de franghie stau autoritatile cu ghimpele in coaste.
Nu este estetic sa avem animale pe strazi.
Sunt periculoase, bolnave, agresive, imprastie microbi. Nu-i asa?

Eu personal nu sunt o fanatica, inteleg si aspectele negative ale animalelor fara stapan insa am tot sperat ca acel proiect de lege pentru infiintarea Politiei Animalelor (pe modelul americanilor) va fi aprobat si ca se vor lua masuri din "fruncea tarii" asa cum ar fi normal intr-o tara europeana.
E adevarat ca peste "7.000 de bucureşteni au fost muşcaţi de câini fără adăpost, în 2009" dar nu am gasit nici o statistica despre animalele ucise cu cruzime sau maltratate de cei ce se autodenumesc "specie superioara"...
N-ati vrea sa vedeti imagini nici voi cei ce nu iubiti animalele pentru ca nu sunt deloc placute.
Alegem sa privim in cealalta directie cand vine vorba de un caine batut, de o pisica ucisa (de niste progenituri de om!) de un cal infometat, pentru ca sunt PREA DURE PENTRU NOI CEI CU SUFLET MARE! Pentru ca ei nu pot sa vorbeasca, sa se roage pentru viata lor si pentru mila celor care POT face ceva!
Iar acum...ca o masura extrema...alege cineva (platit,votat de noi) calea drastica. De ce domnule prefect? Pentru ca vrei sa motivezi iubitorii de animale sa adopte cat mai mult?
E mult de discutat aici, despre cultura noastra ca romani, despre ce inseamna un animal in casa, despre CUM ar trebui sa ne comportam cu animalele, despre protectia lor, despre...offf... despre atat de multe incat poate abia generatiile viitoare (daca parintii vor educa!) vor putea sa puna in practica acest tip de comportament.
DAR pana atunci mie mi se va interzice sa ajut un biet animal fara adapost? Trebuie sa aleg intre a-l adopta si a-l ucide? Optiunile de A-L AJUTA, a-l hrani si A-L STERILIZA mi-au fost luate?
Pentru ca nu e estetic sa existe caini pe strada? Pentru ca vin oameni muscati de cainii pe care incearca sa-i bata? Pentru ca exista animale atat de traumatizate incat ataca ca metoda de supravietuire?
DA, stiu ce inseamna sa fi muscat de caine (de catea cu pui mai bine spus) dar totusi niciodata nu m-a muscat un caine vagabond...desi am circulat si noaptea, si prin locuri populate de maidanezi agresivi sau pasnici!
La arhicunoscuta intrebare "Daca copilul tau ar fi muscat de un caine?" voi raspunde : NU, copilul meu n-ar putea sa fie muscat de un caine, sunt absolut SIGURA! Pentru ca el VA FI EDUCAT sa nu puna mana pe animale, sa nu le mangaie, sa nu le traga de coada decat daca ii sunt colegi de camera :) Exista dispozitive de protectie, exista parinti care trebuie sa-si insoteasca copii (chiar si la joaca datorita societatii in care traim) asa ca un biet caine e ultima mea grija!

In alta ordine de idei, din simpatie pentru ideea care a stat la baza, m-am alaturat astazi celor ce s-au strans in fata prefecturii Bucuresti sa protesteze impotriva celor ce vor sa ucida:
"Maidanezii din adaposturile speciale ale Municipalitatii Bucuresti vor fi eutanasiati daca nu sint adoptati in termen de sapte zile, conform unui proiect de lege prezentat marti de prefectul Mihai Cristian Atanasoaie si inaintat saptamina trecuta Comisiei pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor. Cainii bolnavi si agresivi vor fi eutanasiati imediat dupa ce ajung in adaposturile speciale, evaluarea urmind sa fie facuta de medicii veterinari de la adapost. In acest moment, ONG-urile sustin ca pe strazile din Bucuresti sint 40.000 de ciini maidanezi, in timp de Primaria sustine ca sint circa 100.000 de maidanezi."



Nu se va intampla asa ceva niciodata domnule prefect!


4 comentarii:

zaraza_salon spunea...

"Prietenii nostri cainii, nu ne provoaca suferinta decit atunci cind mor."
voi cei care vreti sa ucideti animale nevinovate ar trebui sa fiti obligati sa le priviti si suferinta atunci cand ii omorati.

AlexSm1th spunea...

Cei care au putere de decizie si care conduc in zona numita generic statul sunt maestri in a gasi solutii idioate la probleme simple. Cainii maidanezi si in general animalele care traiesc (supravietuiesc) in strada nu au aparut peste noapte. S-a intamplat datorita lipsei generale de educatie. O solutie precum eutanasierea acestora nu ne va face mai educati si mai responsabili. In scurt timp problema va aparea iar. Spre exemplu ... dar sunt atat de multe solutii ca nu e timp si spatiu.
Ce natie suntem noi de ne lasam condusi de tembeli. Cred ca asta e motivul pentru care nu ne-a cucerit nici un popor mai rasarit :)

Dexter spunea...

si ce mare diferenta este intre a omori caini pentru ca sa se elibereze strazile si intre a omori sute de gaini,porci si vaci pentru ca au gust bun?

Sabbra spunea...

@AlexSm1th - (total off subject) am vazut cateva documentare despre roma antica si-ai ei conducatori, inclusiv Traian :) guess what? nu zice nicaieri nimic de daci :)

@ Dexter - diferenta (si-am mai spus-o) e ca noi am creat rasa asa - CAINELE pentru a ne fi animal DE COMPANIE! Cainele domestic n-a existat pe vremea in care omul cavernelor omora iepuri si pasari pentru a se hrani pentru ca nu-i placeau radacinile :)
Sustin vegetarienii, eu personal mananc carne foarte rar si atunci peste sau pui (nu c-ar conta - la modul acest putem sustine ca ucidem orice forma de viata si-atunci includem chiar si plantele care respira si se inmultesc).
Vacile, porcii si gainile au ajuns sa fie crescute strict pentru carne si astfel explica cumva gestul de cruzime... (nu am spus ca-l aprob).
Dar cainele e un animal creat de noi, pisica e domesticita de om (nu c-ar exisa adaposturi strict de pisici) si atunci nu ne putem juca de-a Dumnezeu cu niste creaturi de care la un moment dat am avut nevoie doar pentru ca nu ni se mai par utile/estetice...