joi, 8 iulie 2010

A fi sau a nu fi...rasist

Oricata bunavointa, intelepciune si intelegere as avea ma poticnesc intr-o ura de semeni teribila.
Ce e de spus dupa ce acum doua saptamani un tigan m-a urmarit pana acasa si m-a agresat chiar in fata portii?
Ce e de spus cand doi pui de tigani te agreseaza pe lac in Cismigiu? Inotau in mizerabila apa a lacului, s-au prins de barca in care eram eu si Vali, au cerut bani si-au amenintat ca ne rastoarna barca...
Ce era sa fac? Sa ii inec? Sa ii urasc? Sa ma declar rasista?
Eu stiu ca nu sunt rasista, nu ma intereseaza culoarea pielii, rasa, nationalitatea, religia si asa mai departe. Ma intereseaza omul.
Cei optimisti vor spune ca am numarat doar intamplarile negative si ca am uitat de cele pozitive.
Cand eram copil am trecut cu mama si cu sora mea printr-un cartier de tigani si unii dintr-o haita s-au luat de noi, stiind ca ei sunt mai multi si ca noi suntem speriate.
Am scapat cu bine fara incidente nefericite pentru ca am marit pasul si nu le-am dat atentia pe care o cerseau violent.
Mai tarziu era sa o patesc bine de tot pentru ca am incercat sa avertizez o tanara in tramvai ca este jefuita.
Ciudat e ca in aproape doi ani si jumatate de locuit in Rahova n-am avut incidente cu tiganii desi acolo e patria lor.
Am acum cand locuiesc in inima Bucurestiului...
De cate ori ii vad oricat as incerca sa ma controlez sunt coplesita de repulsie amestecata cu teama si amestecata cu furie.
Sa ne intelegem ... nu fata de toti din rasa lor. Doar fata de aceia care isi refuza adaptarea la societate. Cei ce se comporta precum gandacii de bucatarie, traiesc in mizerie, traiesc pentru a dezgusta si pentru a face rau.
Asta o spun eu, un om care intotdeauna are bani pentru cersetori.
Autoritatile nu pot face nimic impotriva lor.
Ce este ingrijorator e faptul ca se inmultesc... Cu o viteza incredibila! Fac progenituri de la varste tinere, ajung ca la 30 de ani sa fie deja bunici si sa aiba nepoti multi!
Nici nu se pot schimba.
Ei spun ca societatea nu le da nici o sansa, eu spun ca nici ei nu-si doresc o sansa.
Exista atat de multe asociatii pentru rromi (DA unii sunt tigani altii sunt rromi!) unde cei ce vor sa-si depaseasca conditia (la fel ca si romanii de altfel) o dovedesc.
Totusi, n-am fost niciodata agresata de un roman, fie el muritor de foame...
De fiecare data cand se intampla ceva de genul acesta "trebuie sa incercam sa nu judecam" , "sa nu fim rasisti" , "au si ei drepturile lor" si asa mai departe. Au fost creeate atat de multe prejudecati si suntem atat de cenzurati pentru a poza decent intr-o societate infecta!
Ei bine nu dau doi lei pe ce spune societatea romaneasca: nu-mi plac tiganii cersetori, muritori de foame, taratori prin tramvaie, imputiti, nespalati, cei ce agreseaza femei, copii, batrani, cei ce se drogheaza cu aurolac, cei ce nu or sa se schimbe niciodata nu pentru ca nu li se intinde o mana ci pentru ca orice specie trebuie sa-si aiba parazitii.
Ne facem ca nu-i vedem, ii toleram pentru ca "nu suntem rasisti" ?
Nu sunt Hitler si nici nu fac parte din KKK dar asta nu inseamna ca voi trece peste incidente de acest gen cu inima deschisa!

7 comentarii:

UnSoricel spunea...

In caz ca doresti un ecou sau o explicatie ... ceea ce faci se numeste rasism in felul in care legi lucrurile nu in faptul ca ai ceva impotriva unor situatii concrete de viatza care este evident ca NU ar trebui sa existe sau ca trebuiesc adresate urgent!

Se pare ca impotriva acelor situatii concrete nu faci foarte mult decit se le legi cum simti de cuviintza de idei rasiale si sa crezi dupa spusele tale ca nu se (poate) face nimic impotriva lor concret decit doar ceea ce majoritatea face - adica sa injure si sa-si cladeasca pareri rasiste bazate pe idei mostenite din trecut.

Concret spus, situatia din parc trebuia rezolvata de administratia parcului ei au obligatia concreta ca parcul sa fie un loc in care sa te potzi simtzi bine! Situatia de pe strada trebuia rezolvata cu politizia. Nu vad pe nimeni sa conceapa ca ar putea da in judecata adminstratzia parcului sau RATBul pentru incidentele ce se petrec.

Dupa cum stim nici politzia si nici o administratie inclusiv cea a RATBului nu simt ca este responsabilitatea lor civica sa asigure sigurantza cetatzenilor si mai acut se pare ca nici voi romanii medii nu considerati ca este responsabilitatea lor... ci aparent este responsabilitatea 'tziganilor' sa se civilizeze sau as fie civilizatzi chiar cu fortza !...

Aplicarea legii se face prin institutii si nu prin vigilantism si deci contractul fiecarui individ cu societatea trece pe la institutii si pe la aplicarea unor legi concrete.

Intr-o societate in care 50% din populatie e sub nivelul saraciei contractul dintre individ si societate evident ia si formele aberante pe care le potzi observa. Altfel spus poate nu observi ca probabil o parte din cei pe care ii numesti 'tzigani' sunt defapt romani saraci. La fel nu observi ca daca tu ai norocul sa ai un contract cu societatea care functioneaza binisor adica iti da bani, pozitzie etc, statisticile arata ca peste 50% din jurul tau n-au asa ceva sau au un contract ce NU functioneaza !

Deci de aia ce faci se numeste rasism ... provine din acelasi loc cu Maria Antoaneta spunind ca 'daca n-au piine de ce nu maninca cake ?'... si raspunsul e ca: nu maninca cake cum cake-ul ei cred ca e pe masa ta !.. si macar o parte e !

Sabbra spunea...

Soricelule, asa cum mi-am inceput postarea, asa spun si acum : nu am fost si nu voi fi rasista. Stiam ca sinceritatea mea va revolta unele minti...si prin lungul tau comentariu mi-ai demonstrat-o.
Insa ceea ce ma intereseaza pe mine sunt solutii nu constatari.
Aministratia parcului a sustinut ieri ca "nu au ce face, e treaba politiei comunitare" iar politia comunitara vine si sesizeaza doar daca sunt "prinsi in fapt".
Sa nu crezi ca nu am temele facute :)
Cat despre romanii saraci, stii ce fac ei? Muncesc si isi duc linistiti traiul, nu fac nicidecum rau.
Legaturile mele cu societatea sunt creeate chiar de mine si intretinute de mine.Aceasta nu iti "da bani" ci trebuie sa-i castigi.

un rasist convins spunea...

"ce se naste din pisica soareci mananca"nu avem altceva de facut decat sa ne ferim pe cat se poate(in conditiile in care nu poti sa-i omori desi 80% ar merita asta)si cei care sunt buni de dat sfaturi ar trebui sa-i ia acasa pe toti sa se spele pe cap cu ei...

AlexSm1th spunea...

Io cred ca vorbirea ta (Sabbra) nu are legatura cu rasismul si mai cred ca gresesti incercand sa justifici. Toata suflarea sare de fund in sus daca spui "tigan"! Pai, daca asta sunt de ce ar trebui sa le zicem altfel!? Sa le spunem "americani"?
Apoi, io am avut colegi tigani in scoala - de la clasele primare pana la facultate - pentru simplul motiv ca parintii lor doreau sa aiba copii cu ceva carete si integrati in societate. Societatea noastra e mai permisiva decat cere si bunul-simt. Asa ca pinguinii despre care ai facut vorbire in exemplele tale trebuie pur si simplu amendati. Nu poate statul prin institutiile sale, ok sa o faca societatea civila. Nu poate nici dansa, ca deh da mai bine sa pozezi cand ii pansezi, atunci sa o faca fiecare in parte.
Cand eram in liceu s-a luat un tigan de un coleg al meu. I-am tras una de i s-a intors capul. M-a intrebat nedumerit: dai in mine pt ca sunt tigan? Raspunsul a fost simplu: nu, te-am carpit pentru ca esti idiot si data viitoare te calc in picioare. Apoi, 4 ani am tot trecut pe strada lui unde statea si spargea seminte langa o poarta sau facea concurs de scuipati cu prietenii lui, dar de mine si colegul meu nu s-a mai luat. Nu pentru ca a avut o revelatie, ci de frica. Daca asta e ultima solutie atunci asa sa fie. Acum sa nu mai trecem prin parc sau pe mai stiu io pe unde? Nu spun ca asta e solutia perfecta, dar in lipsa de altele asta am aplicat. Si a functionat ;)

ambre spunea...

Gândesc la fel, doar că n-aş fi atât de senzitivă în exprimare, ci aş spune verde-n faţă - nu-mi plac ţiganii. Punct. Nu-mi plac pentru că am avut doar experienţe nefericite cu ei. Fără excepţie.

Tu eşti prea susceptibilă, ţi-e frică să nu ţi se pună eticheta de rasist. Ne vrem aşa de mult acceptaţi de organismele internaţionale încât ajungem să ne înghiţim până şi scuipatul atunci când suntem scuipaţi şi să zâmbim înapoi.

Vestului nu prea le-a plăcut ţiganii noştri, s-a opripilat, revoltat şi ni-i trimite înapoi. Bine că ni se bate nouă brazul că nu-i "integrăm".

UnSoricel spunea...

Cred ca argumentul meu a fost mai simplu si vad ca inca nu se vede... Pestele se impute de la cap ... nu de la coada ! In acest caz stim cine e la cap si stim ca nimanui nu-i place sa inghita coada asta tziganesca si ca intr-o societate mai buna legea si respectul ar functiona.. Deci 'sinceritatea' ta omite acel cap de la care se trag lucrurile, care este capul romanesc !...

Dupa cum se vede si din mesajele de mai sus toata lumea vede vina altora fara a vedea vina 'capului' romanesc de la care se imput defapt lucrurile... La fel nu ai nici o opinie a vreunui 'tigan' aici ca sa poti spune ca sti cum e sa fi si de partea celalata adica cum e sa fi 'ei'... de mic sa ti se spuna ca esti tzigan si sa fi tratat de sus si ca bun de nimic de cei care-si spun romani.. La fel nu sti cum e sa mai inghitzi zilnic sa ti se spuna ca nu esti civilizat si spalat intr-o societate in care in primul rind romanii nu sunt ceea ce predica !

Ceea ce sincer vad ca tiganii au inteles este ca traiesc intr-o societate ce este dominata de bani si ca daca au acesti bani pot face ce vor din voi cu sprijinul vostru - totul e sa aiba bani !

Se pare ca nu vedeti ca toate situatiile descrise se reduc la bani in final... tziganii cer bani, tiganii fac bani necinstit, tiganii jefuiesc, tziganii arunca cu bani, tziganii mituiesc etc... Deci tiganii v-au prins punctul slab si apasa pe el !! Ciudat este cit de putzin defapt tziganii isi cer drepturile si lupta impotriva discriminarii real ... si cit de mult s-au pus pe facut doar bani pe orice cai in idea ca asta le-ar rezolva problemele...

Din pacate cu ideile vehiculate in alte mesaje cred ca cei care vor avea de suferit ca intotdeauna vor fi cei care sunt mai inocentzi decit acei 'tigani' care fac bani prin orice mijloace inclusiv vinzind si prostituind natzia lor !

Dora spunea...

Draga Sabbra,
Cred ca ti s-ar parea interesant de citit un post de-al lui Adrian Stanciu ref. la subiect, pe care il gasesti aici: http://www.adrianstanciu.ro/2010/05/03/intre-eugen-ionescu-%c8%99i-faramita-lambru/. Pe mine una m-a edificat oferindu-mi 2 idei care au dat raspuns unei dileme pe care si eu o aveam, mai ales ca am facut si o perioada voluntariat la un ong dedicat acestei minoritati si ma framantam intre sentimentele de care spui si tu, derivate din realitatea contactului cu ei, si incercarea de a le da o sansa -mai ales copiilor care nu si-au ales sa se nasca intr-un astfel de mediu- printr-o atitudine toleranta. Adrian Stanciu m-a lamurit prin formularea, cum ziceam, a 2 idei: 1. tiganii n-au fost integrati pe nicaieri in Europa, pentru ca ei au o structura aparte si nu isi doresc oricum asta; 2. tiganii se dau dupa poporul langa care traiesc. Daca in Spania danseaza flamenco, in Romania fura si incearca sa fie smecheri pentru ca asta au vazut ca e apreciat. Citeste si tu articolul, sunt curioasa cum o sa ti se para.