joi, 3 decembrie 2009

Reconstituirea faptei

Aseara pe la sapte eram in restaurantul "la mama" il asteptam pe Vali. Pe la opt (trecute,fix) deja nerabdatoare, sa comandam si noi de-ale gurii...bombanindu-l pe motoristul intarziat.
Da, am uitat sa va spun, Vali e motociclist cu acte-n-regula.

Dupa cateva incercari nereusite, ne raspunde intarziatul la telefon:
"Ce faci mai?Nu mai ajungi?Esti ok?"
"Sunt cu politia...am facut accident, nu-mi amintesc nimic"
Inca o jumatate de ora, cu telefoanele zbierand, am incercat sa aflam CE s-a intamplat, unde e prietenul nostru, ce a facut, cine-a fost implicat.
Vali era la "locul faptei" , foarte panicat, a reusit totusi sa ne spuna ca e in zona 1 Mai, langa o intersectie semaforizata, a lovit un pieton, politia face masuratori.
Atat.
Am ajuns si noi in cel mai scurt timp posibil, Vali era singur pe marginea strazii, privind confuz la lume.
Nu era deloc coerent. Balmajea in continuu ca nu stie ce s-a intamplat. Motocicleta avea farul spart si era usor avariata. Pe carosabil erau cioburi. Viziera de la casca lui era rupta iar el usor prafuit.
Stia ca existase o victima, ca a venit salvarea, ca i s-a facut testul pentru depistarea alcoolemiei, nu mai avea permisul de conducere si nici buletinul. Mai stia ca trebuie sa ajunga la "municipal" sa-si faca etil-testul pentru a-l prezenta politiei.
Am incercat in zadar sa-l intrebam ce-si aminteste, sa faca eforturi, ce-a discutat cu militienii, era verde pentru pietoni?
In drumul spre spital i-am cautat in telefon si am gasit numarul de telefon al unui martor.
"Domle' aveam verde, eram in masina, motociclistul in fata mea, circulam regulamentar iar un pieton a traversat pe rosu. Daca nu era impactul cu motociclistul, cu siguranta il luam eu pe capota. Nu va faceti griji, intersectia are camere de filmat, victima s-ar putea sa aiba piciorul rupt si atat."
Vali din cinci in cinci minute ne intreba ce s-a intamplat, unde e, daca a cazut, unde ii este motorul, ce victima, etc. Nu dadea deloc semne de revenire, mai mult, acuza dureri de spate.
Incercand sa aflam CE sa facem am sunat la 112. Si-am tot sunat militia cerand la militia rutiera, ba ne inchideau ei, ba se "strica" legatura, cu greu am dat de cineva care ne-a spus ca nu e necesar sa facem etil-testul, dar ca ar fi indicat sa ajungem la Udriste pentru declaratii deoarece n-au fost date inca.
Ajunsi la Udriste am incercat sa gasim persoana indicata la telefon ca ar fi fost "la locul faptei".
"Dumneavoastra sunteti cu motociclistul?"
"Da, noi"
"Pai nu pot sa-i iau declaratie, el nu stie nimic!"
"Da, e in stare de soc, dar am inteles ca intersectia era supravegheata video...nu?"
"mda..."
"Avea culoarea verde, un pieton care traversa ilegal i-a ajuns in fata..."
"eeee de unde stiti?"
"Pai am vorbit cu martorul"
"Lasa domle' ca vorbim noi cu martorul, cu victima, vedem noi ce si cum, facem procesul verbal, daaar dureaza...o ora, doua, mai bine mergeti cu el la spital, il vad cam confuz"
"Nu avem cum sa vedem imaginile de pe camera video?"
"Nuuuuu, mergeti la spital, vorbim maine dimineata la 6:30, ca la 7 mi se termina tura. Neaparat la 6:30!"
BULETINUL si permisul de conducere al lui Vali stateau pe biroul domnului militian.
"Pai de ce i-ati luat buletinul?"
"aaaa...luati-l inapoi, poate i-l cere la spital, dar sa-mi lase asigurarea motocicletei, talonul si permisul ramane aici"
"Hai sa mergem la Floreasca"
Domnul militian a completat:
"Sa spuneti la spital ca stie politia de accident"
Am ajuns la spital, la urgenta. Afara in curtea spitalului era plin de lume "haoooleoo" (daca ma-ntelegeti).
Aproximativ cinci minute cu Vali schiopatand am incercat sa gasim pe "cineva" care sa ne bage in seama.
Pana urma condusi de un tanar asistent am ajuns la un fel de receptie unde am dat toate datele, nume, numarul mototului, ce s-a intamplat, telefon, cnp, etc.
Apoi am fost condusi intr-un cabinet:
"Ce s-a intamplat?"
Noi am inceput sa povestim domnisoarei "faptele".
"Pai ce, el nu vorbeste romaneste?"
"Ba da, doar ca e confuz, nu stie ce s-a intamplat"
"unde te doare?"
Vali, chiauno-confuz, ii explica, ii arata..."
"mda...trebuie sa-mi lasati toate datele, voi anunta politia, trebuie sa vina aici..."
"Pai am lasat odata toate datele, militia ne-a trimis la dumneavoastra, ne intereseaza sa-i faceti o radiografie, sa stim si noi daca e ok"
"Acestea sunt procedurile, facem si radiografii dar doctorii sunt intr-o operatie si trebuie sa-i asteptati"
"CAT?"
"nu stiu, dati-mi datele"; (iar) nume, telefon, motocicleta, etc , etc
I-am spus domnisoarei ca avem un profund respect pentru procedurile si regulamentul spitalului, ca ne dorim din suflet ca milita sa MAI faca un drum pentru a REconstata ce s-a intamplat, ne pare bine ca se consuma benzina, timp, energie pentru siguranta cetateanului confuz.
Stiu cum arata spitalale noastre, cunosc imaginea holurilor infecte, pline de oameni bolnavi si de mizerie. Totusi n-am sa ma pot obisnui niciodata cu ele.
Am facut radiografiile si urma ... asteptarea.
Eu am plecat spre casa, era trecut de ora 23, si l-am lasat pe Vali cu al meu iubit.
Motociclistul si mai confuz, cu pierderi de memorie si mai nasoale.
La ora 2 au reusit sa afle ca radiografiile sunt ok, ca are un soc post-traumatic, i s-au dat cateva calmante si a fost trimis acasa.
Preluat de alt prieten, dimineata a fost la sectie si imediat dupa, ne-a sunat.
Am aflat ca "semaforul fusese intarziat". Din pacate Vali era in aceeasi stare, militia a vrut sa-si incheie procesul verbal cat mai repede, fara vinovati, fara invinuiti, fara sa arate imaginile.
A semnat procesul verbal in care scria ca si el a traversat regulamentar dar si pietonul.
I s-a dat permisul inapoi, o dovada pentru motocicleta, si-a aflat ca victima are doar cateva julituri, ceva mai putine decat starea in care e motocicleta lui acum.


Vali, te rog sa citesti acest articol de cate ori nu-ti amintesti ce s-a intamplat. eu ti-am povestit de o mie de ori. Sa stii ca nu a fost vina ta. Sper sa iti revii cat mai repede.


Dragi cititori, va rog sa-mi spuneti voi...ce credeti? Astept cu mare interes.

23 de comentarii:

Sonia spunea...

E cumplit ce aud, imi pare atat de rau pentru vali, deja observ ca are un ghinion teribil de cand si-a luat motorul.
Cat despre cum suntem noi tratati si cum functioneaza sistemul, as vrea sa nu comentez. M-as enerva mult prea tare.

Sanatate multa lui Vali !!!

Alexandru Negrea spunea...

Da, tristă povestea, sper ca prietenul tău să se facă bine şi sper că după asta o să lase motocicleta şi o să-şi vadă liniştit de viaţă.

Sabbra spunea...

@sonia...idem

@Alex - ai dreptate, dar, de ce ar trebui sa renunte cineva la o pasiune?pentru ca traim intr-o tara unde nu e respectata?
ptr ca are mari sanse sa-si piarda viata?
de ce trebuie sa existe aceste pericole?
multi de "de ce"

LiaLia spunea...

O, Doamne, odios! Ajunge să fie demenţa de după mai de rahat şi mai dură ca accidentul în sine ... O ţară de birocraţi siniştri, de incompetenţi, de legi proaste. Hai că mă enervez şi eu acum :( Sănptate maximă lui Vali şi sper să nu renunţe la pasiunea lui şi să nu mai aibă ghinioane de genul ăsta.

Sabbra spunea...

Vali este mai ok, a luat motorul de la 1 mai l-a adus la noi in curte.
Are nevoie de reparatii dar nu majore, o sa fie bine motorica, era saracul disperat . Asta l-a interesat cel mai mult sa stie de motor :)

multumesc motociclism.ro

Unknown spunea...

Been there, done that.. militienii nostri sunt "bucurosi ca rolul a fost usor", sunt practic singurii care au ceva de castigat din afacerea "constatul amiabil"..

Sabbra, e un mecanic foarte bun aproape de piata 1 mai (mai aproape de Domenii), daca Vali nu cunoaste pe nimeni, da un tzignal (ar trebui sa imi poti vedea adresa de mail, oricum o sa mai intru in urmatoarele zile pe-aici).

Sper sa-si revina, e incredibil cati oameni nu constientizeaza pericolul la care se expun cand traverseaza de'amboulea (pe rosu, la 20 m de trecere, printre masini, fara sa se asigure, et caetera)..

Sabbra spunea...

Multumesc John, o sa ii transmit, sau va citii chiar el.
Stii ce ma enerveaza pe mine...ca-i stiu povestea!
Stiu cum a truditsi cat ca sa-si ia motorul,echipamentul,carnetul stiu cum s-a bucurat, e doar prima lui luna si FARA sa fie vina lui...uite ce s-a intamplat!
Si mai stiu ca era ATENT in trafic deloc genul de show-of :(

Andreea spunea...

Buna poveste de citit tianand cont de faptul ca eu am luat A-ul ieri :|

Imi pare rau pentru Vali. Sper sa ne scrii in curand ca si-a revenit complet.

Anonim spunea...

Te citesc de mult de cand erai mai activa pe Eva.

Motivul pentru care citesc bloguri romanesti si implicit al tau este sa nu uit: de ce am plecat. Stii la distanta incepi sa iti aduci aminte delocurile superbe, de oameni, de educatia care ne-a fost data in scoli, de nivelul exigentelor si asteptarilor parintilor nostri, etc etc.adica numai chestii pozitive si incepe sa iti lipseasca al naibii de tare atmosfera de familiaritate si de apartenenta la societatea romaneasca, asa idealizata.

In fine pana la urma incepi sa simti un sentiment de vinovatie: de ce am plecat de ce am renuntat, poate puteam sa schimb ceva(asta iti vine din experienta din afara care demonstreaza ca daca chiar vrei ceva se gasesc mijloace - dar uiti cum e sa stai la cozi si sa te lupti cu absurdul din Romania).Una peste alta doare si stii de ce? Pentru ca noi ca cetateni romani suntem tratati in acest hal de tara noastra, Romania.

Habar nu am de ce ti-am scris postul asta fiindca nu stiu cum l-am putea consola pe Vali, amintirea acestui fapt s-a sters din memoria lui fiindca socul a fost prea puternic. De facut ceva pt a schimba politia romana, slabe sanse.... nervii si neputinta pe care voi ca prieteni ati simtit-o iarasi nu se poate sterge.

Insa ma bucur ca mai exista Oameni in Romania si ca pot sa ii cunosc chiar si de pe un blog.

The 1 spunea...

Dragilor, am o singura rugaminte la voi: nu mai dati cu noroi in tarisoara noastra :). Va spun asta pentru ca vad sincer schimbari, evoluam, cu pasi mici ce-i drept dar evoluam. Smurd-ul a fost acolo in max 5 min de la accident, acum 5 ani ar fi venit in 20. Politia a facut masuratorile in 45 min, acum 5 ani o faceau in 3 ore.
Vali nu avea nici rani vizibile, nu dadea semne de leziuni cerebrale, era articulat, stia sa numere de la 10 la 0 intr-o suflare, nu avea greturi, avea reactii si miscari normale, de aceasta l-au lasat acolo. Aici da, e o eroare dar nimeni nu e perfect.
La telefon politia rutiera a fost foarte amabila, cand am ajuns acolo don'plutonier a fost foarte decat uman.
Chestia cu daunele si vina sa zicem ca nu a fost tocmai in regula dar nu e de aratat cu degetul.
La spital am scapat chiar repede si gratis, in USA fara asigurare medicala putea sa moara la usa spitalului.

In concluzie, lucrurile se misca spre bine, mai avem mult pana acolo dar in loc sa plangem haideti sa ne implicam ;)

Numai bine.

LumeaMare spunea...

Imi pare rau ca trebuie sa zic asta dar lucrurile NU se misca spre bine, mai ales in sistemul sanitar. Este important sa vina salvarea la timp dar e la fel de important sa aiba cineva grija de tine si dupa, nu sa fii abandonat intr-un salon, cu o operatie prost facuta, asta daca ai avut noroc sa ti se faca. Nu generalizez dar stiu prea multe cazuri.

In alta ordine de idei la accidente asa se intampla. Uiti cum s-a intamplat. Am patit si eu asta. Insa, ca sa mai contazic pe cineva de mai sus, nu iti uiti pasiunea.

Bafta pentru Vali si bine ca nu a fost nimic cu adevarat grav!

tudor spunea...

the.1, eu sunt unul din cei ce NU a avut asigurare medicala in sua. tocmai treceam din viza de student in cea de munca, eram in ceea ce numesc ei "pending status"... s a intamplat sa mi rup mana la sala. am mers cu curaj la primul spital din boston (aici locuiesc si in prezent). nu ti pot spune cum am fost tratat...dincolo de faptul ca am fost luat pe carucior (am insistat ca pot merge, dar mi s a explicat ca asta este procedura...), le am explicat ca nu am asigurare si cadrele medicale mi au spus: "asta nu este problema noastra!noi trebuie sa fim siguri ca pleci de aici cat mai bine ingrijit!" o singura problema au avut cu mine: imi rupsesem doua metacarpiene de la mana dreapta si au vrut sa verifice daca am "a history of violence". s au convins ca totul e ok...si asta a fost! (am mai avut doua experiente absolut asemanatoare, cu alti amici, la alte doua spitale din boston, unul e massachusetts general hospital, recunoscut ca cel mai bun din sua...acelasi tratament, aceeasi viteza de reactie, acelasi interes si atentie dedicate pacientului, aceleasi zambete de la usa pana la plecare in conditiile in care stiau clar ca cei doi nu aveau asigurare medicala)
da, cu siguranta ai nostri se misca mai repede si pe alocuri mai eficient, dar problema e ca astia aici au pus in picioare un sistem intreg care merge bine, in timp ce pe noi ne salveaza, de regula, exceptiile si oamenii bine dispusi si cu chef de ajutat...cand citeam acele dialoguri seci de la politie si de la spitalul de urgenta imi venea sa mi dau palme: la noi nu exista respect (chiar si de fatada) fata de persoana.

oricum, sper ca vali, dar si celalalt om sa si revina cat mai repede si fara sechele.

si inca ceva: eu stiu fratilor va cred ca va plac motoarele (cui nu?!), dar in romania si in special in bucuresti soferii si pietonii sunt absolut necivilizati si needucati...prefer, de cate ori vin acasa, sa merg pe jos cat mai mult. aaa si inca ceva: stiti cat mi a luat sa re inmatriculez o masina aici? 10 minute din momentul in care am dat placutele vechi pana ce le am luat pe cele noi (!!!!!)

Anonim spunea...

Data politia in judecata pt. proasta supraveghere a semaforizarii sau institutia competenta. Exista si martor si ar trebui sa decurga mai usor.

Unknown spunea...

martoru` ala o sa o dea la intoarse imediat cum sta de vorba cu politzia. oricat de buna credintza ar fi, sunt sigur ca n`o sa ii fie bine cand o sa fie shicanat de politzai. shi nu vorbesc aiurea. cat despre imaginile video, ca persoana fizica, nu ai acces la ele, decat prin hotarare judecatoreasca, care trebuie dispusa de tribunalul unde se judeca respectivu` caz. asta presupunand ca traim intr`o lume utopica unde se cauta aflarea adevarului shi nu impachetarea cat mai rapida a cazului.

personal merg de 2 ani pe motor fara accident, insa cu destul de multe incidente cu ceilalti shoferi. ca incepator imi inchipui ca e intr`o mare stare de shoc. important este sa iasa din starea asta shi sa se urce din nou pe motor. asta e cel mai important lucru.

dryvotka spunea...

Buna, Sabbra!
...da, chestia cu socul gen post-traumatic - ca nu-s sigura ca chiar asa se numeste, dar e ceva de gen :D - se intampla si persoanelor destul de tari; eu am avut acum 2 ani un accident,insa nu cine stie ce, glezna -intr-adevar superfracturata, am stat in spital si cateva zile parca am fost ca beata (NU de la medicamente, ca nici n-am prea luat, decat antibiotice bla bla) si chiar am avut mici goluri de memorie; asa ca...

lila spunea...

cred ca politistii au avut o purtare gen: ne-am spalat pe manini. sa termine cat mai repede cu acest caz.
bine ca amicul tau Vali este bine.

ada spunea...

Multumim Sabbra ca ai fost acolo intr-un moment in care avea nevoie de prieteni. Oare cat ar fi stat acolo socat daca nu i-ati fi dat de urma. Mare noroc are cu asa prieteni.
Mii de multumiri,

Carmen si Ron

The 1 spunea...

@ada: "Multumim Sabbra" Ha? Bineeeee... Sabbra dormea cu ^%$^$# la &%$^%$ cand mie imi venea sa ii dau 2 scatoalce lu' Vali dupa 5 ore de intrebari din 3 in 3 minute "Ce s-a intamplat". Am numarat, i-am povestit de aproximativ 100 de ori ce s-a intamplat si el tot ma mai intreba.
Acum e bine, ne-am intalnit cu el si a intrebat doar de 3 ori in 2 ore. :D:D:D

Pana se insoara ii trece.

Viorica spunea...

Venind de pe partea cealalta a strazii (adica fiind victima unui accident pt ca am traversat "de'amboulea" pe la coltul strazii, operatie facuta pana atunci cred ca de mii de ori fara nici o problema) pot sa spun ca am fost impresionata de:
-agresivitatea si lipsa de respect fata de mine ("o baba a traversat prin loc nepermis", spus fara nici o jena in fata mea la telefon) a martorilor, unul din ei fiind pasagerul din dreapta care m-a intrebat de nu stiu cate ori"de ce nu ati mers mai repede cand ati fost claxonata", eu blocandu-ma auzind claxonul atat de aproape de mine
-starea de soc a soferului, un baiat f tanar, care se pare ca a avut frane f bune, pt ca am scapat f usor, e drept ca a fost lovit intai carutul de piata, care s-a stricat iremediabil
-viteza cu care au venit Smurdul si Politia
-amabilitatea politistului care m-a ajutat sa traversez oprind circulatia (am refuzat sa merg la spital, n-am avut decat un genunchi lovit si...noada), nu inainte de a-mi trage un perdaf ca n-am traversat pe la coltul strazii urmatoare, unde e semafor pt ca apoi sa recunoasca faptul ca e necesara si acolo o trecere de pietoni.
Sper ca i-a trecut lui Vali.

Unknown spunea...

Doamna Viorica, sper sa nu ramaneti cu sechele de pe urma acestei intamplari nefericite! Va doresc multa sanatate, si sper sa nu va suparati pe mine cand va spun ca, intr-un fel, ati traversat "de'amboulea" - la coltul intersectiei unde nu exista trecere semnalizata corespunzator pietonii AU VOIE sa treaca, dar nu au PRIORITATE. Deci o asigurare in plus v-ar fi scutit si pe Dvs. si pe tanar de multe probleme.

E drept, intotdeauna se pot gasi circumstante atenuante.. cel mai probabil soferilor parcati pana'n sufletul intersectiilor, de fac sa devina aproape imposibil sa te asiguri corespunzator, iar pe tema asta putem discuta ore in sir, fara a ajunge la un rezultat (concluzia o cunoastem prea bine, din pacate o si "inghitim" prea usor)..

Multa sanatate!

Sabbra, ceva vesti despre Vali?

Sabbra spunea...

Doamna Viorica...ce sa spun...e odios ce se intampla la noi, daramite sa ne mai permitem sa fim neatenti.
Ma ucur ca v-ati revenit, sper ca si soferul la fel.

@ John, motorul lui Vali e la noi in curte, safe, pana cand o strange banutii sa-l repare, si asta la primavara, cred.
Vali e in regula. Si-a revenit din soc, dar momentul accidentului tot un mister ramane pentru el.
Eu sunt curioasa cum o sa fie cand se va urca prima oara pe moto, pentru ca n-a mai condus-o de la accident :)
In rest...o sa-i spun sa scrie si el un mesaj aici :)
multumesc mult pentru interes!

Viorica spunea...

@ John
Am scapat f usor luand in considerare ca putea sa fie mult mai rau.
Asta nu m-a impiedicat sa mai traversez pe acolo, chiar azi, profitand de blocajul din cauza ninsorii si de bunavointa silita a soferilor (pt ca nu se puteau misca din loc pe ambele sensuri) :D
@ Sabbra
Nu stiu nici macar ce culoare avea masina, nu mai vorbesc de marca sau nr. Si eu sper ca si-a revenit repede si n-o sa-l coste mult reparatia (cica s-a stricat ceva, nu stiu ce) pt ca spunea ca are asigurare.
Imi pare rau pt motorul lui Vali.

Anonim spunea...

Totul este bine cand se termina cu bine!

A fost o intamplare neplacuta si putea fi tragica insa nu a fost asa ca este bine.

Este trist ca nu prea stii ce se intampla dupa ce ai facut un accident rutier. Nu stii ce sa faci, unde, cum, cat, de ce ?

D'asta prietenii sunt importanti si Vali a fost salvat de prieteni.

Mi-a placut povestea pentru ca ai fost sa il ajuti si te-ai implicat activ in salvarea lui Vali :)

Sunt Matei colegul tau :)