luni, 23 noiembrie 2009

Ganduri dupa vot

Nu am votat.
Am instigat oarecum la ignoranta acum ceva vreme cand mi-am permis sa afirm ca nu votez.
Pentru ca traiesc in lumea mea si de vreo 3 ani incoace nu ma uit la televizor si nu prea citesc presa n-am fost la curent cu demersurile electorale.
Vineri am avut "acces" la TV si-am vizionat cateva franturi din "confruntarea presedintilor" sau cum i-o fi zis emisiunii. M-am amuzat copios. De fapt am ras ca sa nu plang.
Asa cum spuneam, nu mai sunt in cunostinta de cauza. Politic vorbind. Sunt suficient de cerebrala incat sa-mi dau seama ca avem un sistem de doi lei , corupt si infect insa imi doresc atat de tare sa emigrez incat nu-mi mai pute nimic din tara asta.
Haideti totusi sa va povestesc cum a decurs "votarea" mea ;
Discutasem cu vulpea acum ceva vreme si-mi manifestasem intentiile de-a ignora evenimentul din 22 noiembrie. Vulpea, inteleapta, cu minte-n cap mi-a spus ca e obligatia si dreptul meu sa-mi aleg presedintele. "Daca toti ajung sa gandeasca ca si tine...ce se alege de noi? Macar sa fie prezenta la vot ; daca ar pune toti stampila aiurea le-am da o lectie nenorocitilor despre cat de tare ni s-a luat!"
Am citit cateva articole in presa online despre "activismul politic" , campanii online masluite, am vazut bannerul facut pe genunchi al lui PSD cu Voiculescu, Nastase, Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie si Vantu sustinandu-l pe Geoana si spunand ca "invingem impreuna" si dupa un hohot de ras m-a cuprins greata.
Acestea fiind spuse, citite, intamplate, duminica dimineata in zona in care locuiesc m-am prezentat la sectia de votare cu buletinul in dinti.
"Nu mai e ca-n alti ani, n-avem urna pentru provinciali! Mergeti la Gara de Nord!"
"Pai care sunt sectiile de votare pentru provinciali?"
"Nu stim, mai intrebati."
Mi-am sunat prietenii in aceeasi situatie ca mine decisa sa gasesc o solutie.
"E crima si la gara si-n regie! Sunt cozi interminabile, stai si 3 ore ca sa votezi. Daca vrei poti sa mergi in aeroport."
Acestea fiind spuse...nu am votat.
Este dreptul si obligatia mea de cetatean al Romaniei insa am ales sa nu-l exercit!
Lupt in fiecare zi sa : smulg un zambet prestatorilor de servicii cu publicul , beneficiez de servicii bancare de calitate, sa CUMPAR orice fel de produs sau serviciu fara sa fiu trasa pe sfoara, sa beneficiez de servicii medicale umane doarece le platesc, sa exist pur si simplu intr-un sistem facut parca pentru a te indemna la sinucidere ; REFUZ sa mai lupt si pentru a vota.
Acum cinci ani l-am votat pe Basescu. Nu vroiam sa votez PSD din principiu...am ales alternativa fara NICI o alta motivatie.
De aceasta data vroiam sa-l votez pe Antonescu. Mai vroiam sa votez reducerea numarului de parlamentari si parlamentul unicameral.
Dar nu s-a putut. Pentru ca nu sunt intr-atat de patrioata incat sa astept trei ore pentru a pune stampila pe o coala de hartie a sperantelor.
Am dat telefoane, am pus intrebari:
"De ce suntem intrebati daca vrem sa votam pentru referendum?"
"Pentru ca e un vot optional. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca membrii PSD din toata tara NU AVEAU voie sa voteze la referendum."
"Adica cum?parlamentarii, senatorii, aia ai lor nu?"
"Nu!orice membru cotizant sau facand parte din organizatiile PSD are indicatii clare de a NU vota!"
Iar masura de precautie impotriva fraudei electorale a fost luata de BEC : vor fi sectii de votare speciale pentru provinciali; in acest mod putem impiedica voturile multiple."
Spuneti-mi mie, lamuriti-ma, CINE este intr-atat de patriot incat sa voteze de mai multe ori?!? Hai ca stim cu totii raspunsul la aceasta intrebare. Cei platiti!
Evident ca daca exista "cetateni" bine rasplatiti pentru plimbarile lor de la o sectie la alta dand cu subsemnatul pe listele suplimentare iesiti prost la numaratoare.
Ati gasit o masura de precautie extraordinara: absenta de la vot.
Ceea ce am aflat astazi m-a uimit insa :
"In anumite sectii de votare observatorii din partea PSD au fost obligati sa se imbrace in rosu si visiniu. Nu aveau voie sa aiba nici un insemn al partidului dar culoarea hainelor putea sa sugereze ceva nu? Apoi cand au venit in "inspectie" si au remarcat ca una dintre observatoarele PSD nu purta esarfa rosie asa cum i se comunicase...a iesit cu scandal"
Word of Mouth!
Astazi am aflat ca in cel de-al doilea tur vor merge doar Basescu si Geoana. Antonescu n-a avut noroc.
O sa fac un efort si voi ajunge la sectia de votare exact la deschiderea ei.

Ne vedem la gara de nord :)

5 comentarii:

Unknown spunea...

Cris, nu pot decat sa te felicit pentru alegerea facuta in privinta votului acordat pentru presedentie, chiar daca in van acum, esti in asentimentul meu:) Nu pot insa sa nu comentez putin optiunea cu privire la parlamentul unicameral si numarul de parlamentari. Practic, nu inteleg rationamentul. Logic, daca analizam la rece, parlamentul unicameral si numarul mai mic de parlamentari nu va rezolva problema decat pe forma si nu pe fond. Schimbam pestele imputit cu unul mai mic sau cum? eu am spus NU la ambele intrebari pentru ca votul la referendum este o arma de campanie si personal nu vreau sa fiu folosita astfel.Vai cate as mai scrie in sensul asta, pt ca da! eu m-am informat inainte de a vota nu la referendumul asta. de exemplu, stiai ca prin validarea acestui referendum (unde s-a votat dupa parerea mea emotiv in nici un caz logic), noi vom fi cam singura republica cu parlament unicameral? Stiai ca numai monarhiile mai au asa? si inca ceva si termin :) din 2013 vom fi obligati de UE sa avem parlament bicameral...so...a fost sau n-a fost manipulare?
Gabi

Sabbra spunea...

Draga Gabi :) Auzisem un zvon despre obligatiile UE, dar nu eram sigura.
Oricum...indiferent ce-as fi vrut sa votez...n-am ajuns s-o mai fac...

Jack spunea...

Doina cu jale informata jalnic.
Sabbra...umbla zvonu' cum ca...:)
Monarhii cu parlament unicameral :
Bulgaria - Parlamentul, Narodno Sabranie - Adunarea Nationala, a fost stabilit ca unicameral prin Constitutia din 1879. Are 250 de membri, alesi pentru patru ani.
Cipru - Camera Reprezentantilor are 57 de membri alesi pentru cinci ani de zile.
Danemarca - Folketing a fost, din 1849-1953, una dintre cele doua camere ale parlamentului danez, insa cum ele aveau puteri relativ egale si similare nu mai avea sens diferentierea intre camera superioara si inferioara a Parlamentului. Diferenta era ca Folketing - camera inferioara - era votata de fermieri, comercianti si clasele sociale educate. Landsting, cea de-a doua camera, era aleasa de clasa bogata a societatii, iar unii dintre membrii ei erau numiti chiar de rege. Vechea aristocratie si conservatorii faceau parte din ea. In 1953, prin referendum, a fost revizuita constitutia, iar ea prevedea introducerea unui parlament unicameral, actualul Folketing.
Estonia - Riigikogu a fost initial parlament unicameral, la infiintarea in 1919, devenind in perioada 1938-1940 parlament bicameral. El a fost apoi inlocuit de sovietul suprem, iar dupa independenta Estoniei, in 1992, a redevenit parlament national, unicameral, care are 101 membri.
Finlanda - Eduskunta, parlamentul finlandez, are 200 de membri.
Grecia - Vouli ton Ellinon, legislativul Greciei, are 300 de membri alesi pentru patru ani. Intre 1844-1863 si 1927-1935, parlamentul a fost bicameral, avand Senatul si Camera Reprezentantilor.
Ungaria - Országgyűlés, parlamentul unicameral ungar, are 386 de membri alesi pentru patru ani.
Letonia - Saeima are 100 de membri, alesi prin vor direct pentru patru ani.
Lituania - Seimas este constituit la fiecare patru ani si are 141 de parlamentari.
Portugalia - Assembleia da República este parlamentul unicameral din Portugalia. Initial, a avut 250 de membri, insa reforma constitutionala din 1989 a redus numarul acestora intre 180 si 230.
Suedia - Riksdag are 349 de membri, alesi pentru patru ani.
Altfel, in afara Uniunii Europene, parlamente unicamerale au, printre altele, Croatia, Armenia, China, Bangladesh, Cuba, Islanda, Iran, Irak, Macedonia, Noua Zeelanda, Norvegia, Serbia,k Muntenegru, Turcia, Ucraina, Venezuela, Sri Lanka, Peru, Singapore, Coreea de Sud, Israel, Lichtenstein, Liban.

Unknown spunea...

sa-mi fie cu iertare jack, ai dat copy paste frumos :P
Dar, da, ai dreptate in ce ai scris. Informata jalnic sau ne mai gandim putin? am spus republica cu parlament unicameral si aici am gresit, ai dreptate, trebuia sa specific republica semi prezidentiala. Doar Finlanda mai este republica semi prezidentiala si are parlament unicameral. Si Doamne iarta-ma, simpla comparatie ma amuza :)
In fine, nu asta este ideea principala, pe mine m-a deranjat faptul ca presedintele a luat o tema cu care lumea intreaga rezoneaza si a folosit-o pentru a-si aduce voturi.

lila spunea...

ma bucur ca te-a convins cineva sa mergi la vot.
am urmarit cateodata blog-ul tau si mie se pare ca esti un om care spune ce are de spus in momentele cheie. atunci, daca ai forta de afirmare, ar fi pacat sa nu ti-o folosesti si cetateneste vorbind.
sa ne intalnim cu totii la vot maine! am incredere ca vom vota cum trebuie, impotriva comunistilor astora nenorociti.
nu stiu daca aveti frati, rude, cazute la revolutia din 1989... dar, daca da, Dumnezeu sa ii ierte!...