joi, 2 octombrie 2008

Need a life?

...then go and get one!
Nu-mi (mai) sta in fire sa-mi volosesc veninul din dotare din doua motive: odata ca nu vreau sa-l risipesc si a doua oara ca ma sileste sa revin la originile injositoare ale dascalilor care m-au invatat ca-l am.
Cu toate acestea vreau sa subliniez ceva: oamenii evolueaza. Ne nastem mici si durdulii, posibil ca destinul nostru este deja scris, avem pe parcursul vietii semne ajutatoare, obstacole de trecut, trofee de castigat, esecuri de suportat, standarde de urmat. Cu toate acestea cred inca in evolutia omenirii. Cred ca fiecare om are dreptul la o a doua sansa, la a invata din greseli, la savoarea victoriilor proprii, la jalea dramelor proprii.
Din pacate exista personaje care desi inzestrate cu o capacitate uimitoare isi irosesc "talentul" poticnindu-se de existenta pseudo-mizera refuzand efectiv sa evolueze. De-a lungul timpului am invatat sa ma feresc de oameni snobi, prosti,rai, insa nu mi-am dezvoltat suficient mirosul impotriva oamenilor falsi. Snobii se diminueaza pe principiul minoritatii care devine majoritate, adica, fiind din ce in ce mai multi, gradul de snobism este ridicol de comun deci neatractiv. Prostii cad in propriile gropi, apoi sapa altele si iar cad, ajung sa cred ca prostii sunt masochisti deghizati. Oamenii rai te inteapa de obicei odata si bine astfel incat din teama ajungi sa-i eviti si esti asadar la loc sigur aparat de precautie.
Ce ne facem totusi cu partea falsa a existentei umane? Acesti oameni cameleon care pot lua orice forma placuta sau mai putin placuta semenilor. Oamenii falsi, un adevarat pericol public se imultesc in fiecare zi doar ca spre deosebire de un trend, oamenii falsi nu dispar ci devin din ce in ce mai la moda. Alta data mi-as fi spus ca trebuie sa incerc macar sa-mi dezvolt un sistem de autoprotectie impotriva speciilor cu multiple infatisari si multiple personalitati. Azi insa imi dau seama ca sunt coplesita numeric, ca ei pot prin falsitate sa dobandeasca diverse avantaje si astfel sa se tarasca si sa otraveasca existenta oricui le iese in cale.
Pornind de la falsa personalitate pe care o dezvolta ei pot sa-ti creeze false impresii, sa dezvolte false sentimente, sa se hraneasca cu mintea si sufletul tau sub un fals aspect amical, sa duca o viata falsa, sa para a fi inteligenti si asa mai departe...Un intreg univers paralel condus sub un tron fals. Cei captivi in imaginatia lor bolnava pot sa deschida ochii intr-o zi si sa descopere cu stupoare ca fiecare atom inconjurator era de fapt o scormoneala a personajului cameleon.
Pentru ca adaptabilitatea lor la orice situatie este extrem de rapida, dar reactiile lor intotdeauna mincionoase aceste personaje isi savureaza gloria hranindu-se cu minti naive in continuu.
Ca sa nu deviez de la subiect prea mult voi da un exemplu: un personaj fals se strecoara asemeni unei larve infecte, isi alege strategic locul salasuintei dupa care improasca cu falsitate in toate tintele aflate la orizont. Initial idei false, ulterior trairi false, apoi sentimente false, apoi existenta falsa. De la stadiul de larva la stadiul de individ extrem de priculos nu e decat un pas. Pentru ca individul nu isi poate atinge apogeul existentei decat daca se hraneste cu viata celor din jur. Viata semenilor devine viata larvei, dramele semenilor devin ale larvei, sentimentele semenilor sunt imediat copiate (intrucat larva nu are sentimente) de larva. Astfel evolutia larvei este simultana cu a corpului gazda.
Intr-un final victima ajunge sa traiasca intr-un univers fals, iar cand este izbita de realitate nu poate decat sa incerce sa eutanasieze microbul care s-a hranit atata timp din propriile-i resurse.
Exista totusi un antidot, care este recomandat chiar si naivilor (naivitatea este o stare trecatoare) : Evolutia. Suntem norocosi caci ne-a fost pusa la dispozitie aceasta posibilitate de-a evolua, si resursele de-a invata chiar si din mostre de fecale. Falsitatea ramane intotdeauna cu mult in urma. E drept exista specii a caror falsitate este ingrijorator de evoluata, insa pozitivismul, inteligenta, fericirea sunt armele pe care evolutia le foloseste impotriva acestor subspecii.
Au existat chiar si experimente in cadrul carora personajele si-au revenit brusc din naivitate si au lasat totusi larva sa injecteze mizerie inconjuratoare si sa-si teasa dramele false imprejur pentru a fi studiata si observata reactia din momentul eutanasierii acesteia.
De oameni falsi nu ne putem feri, ei exista, se hranesc, si din pacate persista. Putem sa savuram propriile trairi cu gandul ca acestea ne poarta spre evolutie.
Ori viata nu inseamna oare evolutie?

Niciun comentariu: